Sergiu Vonvea: În căutarea adevărului

Nu există un singur lucru adevărat. Totul este adevărat. – Ernest Hemingway

Dar dacă nu e? Dacă nimic nu e adevărat?

Sinceritatea e un viciu în ziua de azi. Deși toți suferim de dependența noastră de adevăr, și îl căutăm pretutindeni, avem impresia că nu ne putem permite să oferim celorlalți doza pe care o râvnesc atât de mult. Ne ghidăm după un sistem moral defect, influențat de religie, mass-media și cercurile sociale. Până la urmă, când doi îți spun că ești beat, dute și te culcă. Dar adevărul e că nu există ceva concret. Nu există un adevăr pur. Doar interpretări. Modificările noțiunii de moralitate pe care o avem fiecare dintre noi. De mici suntem indoctrinați în lupta dintre bine și rău. Alb și negru. Dar dacă nu e deloc așa? Dacă adevărul are culoarea gri? Fiind o metaforă pentru materia de o culoare asemănătoare dinăuntrul căpșorului nostru? Dar dacă nu există adevăr? Cum spuneam mai devreme, există doar interpretări ale sale. M-ai putea acuza de nihilism, și nu te-aș putea contrazice. Cinic sunt, asta îți spun de pe acum. Dar am să-ți mai spun ceva. Adevărul nu e nimic altceva decât o minciună elaborată cu scopul de a da justiției un sens. Un sentiment bun. Ceva care te face să te simți bun, corect, moral.

Dar ce e imoral? Eu am credința că e moral ceea ce mă face să mă simt bine, iar imoral ceea ce mă face să mă simt rău. Dar de ce mă simt rău? Pentru că am fost crescut să cred că anumite lucruri sunt rele. La fel cum i-ai spune caca unui bebeluș care umblă cu ceva ce nu are voie. La fel cum i-ai spune nu unei tipe cu prieten. Doar e imoral să te culci cu femeia altuia, nu?

Suntem suma alegerilor noastre. Și asta ne definește ca oameni. Iar alegerile pe care le-am făcut ne-au făcut să simțim. Al dracu sentimente. Da, ne-au făcut să simțim. Am simțit rușine, dezamăgire, fericire, mândrie, dreptate. De ce am scris ultima oară dreptate? Pentru că sentimentul de dreptate e influențat pe deplin de toate celelalte sentimente.

Toți avem nevoie de doza noastră de adevăr. De sinceritate. De acest viciu blestemat care ne damnează pe toți la egoism și nefericire. Toți avem nevoie de ceva ce nu există. Și ne vom petrece toată viața în căutarea sa. Vom plânge și vom râde și vom suferi și ne vom îndrăgosti. Vom pierde și vom câștiga și vom muri căutând ceva ce nu există. Adevărul.

Reclame

2 gânduri despre „Sergiu Vonvea: În căutarea adevărului

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s