Sergiu Vonvea: Secretul Fericirii

Fericirea. Un cuvânt atât de ambiguu. Am început să scriu despre fericire, dar nu sunt sigur că pot. Pentru că nu știu ce e. Majoritatea lumii crede ca e țelul nostru în viață, dar nu e atât de ciudat că majoritatea dintre noi nu-l ating? De ce? Pentru că e intangibil? De neatins? Eu unul am căutat-o. Zău că am căutat-o. În muzică, în literatură, în sutiene și craci lungi alături de nopți nedormite. În veri petrecute la munte, în pace și liniște. Cu familia. Sau singur. În fundul paharului, sau în scrumul țigării. Am atins-o? Cred. Cred că da. Uneori. În unele nopți nedormite și în unele după-amiezi de vară, stând întins într-o pădure. Singur. Doar eu și iarba și umbrele pomilor. Clipind și respirând și zâmbind ca prostul. De ce? Nu-mi amintesc. Dar cred că eram fericit.

Nu lăsăm fericirea să ne găsească pe noi. Ceea ce nu înțelegem e că fericirea e soră cu dragostea și verișoară cu suferința. Sunt din aceeași familie. O familie pe care oricât ai căuta-o, oricât ai suna-o că vrei să mergi într-o duminică în vizită la un grătar, nu răspunde. Nu răspunde până când vede că renunți. Până când vede că te rezumi la prietenii tăi de încredere, cei pe care îi ai deja. Abia atunci te caută. La fel ca o tipă instabilă emoțional, sau un tip cu probleme de încredere. Doar când știe că te pierde te caută, pentru că în acel moment meriți riscul de a-l refuza. Dar doar în acel moment.

Am putea spune că e o reacție chimică, ușor comparabilă cu orgasmul, sau dacă risc să fiu huiduit și înjurat, cu dragostea. Dopamină, serotonină, nu intru în detalii că nu sunt o carte de bio-chimie. Nu am mai făcut bio sau chimie dintr-a 10-a, așa că-ți dai seama că sunt puțin depășit. Nu știm ce e, dar o căutăm cu disperare. Așa că nu mai căuta. Savurează gustul amar al suferinței și îmbrățișează-ți tristețea. Și așteaptă. Poate după următorul colț îți va zâmbi fericirea.

 

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s