Sergiu Vonvea: Ai fi dispus să plătești pentru singurătate?

De ce unii oameni preferă singurătatea atât de mult încât ar plăti pentru ea? Bineînțeles că sunt într-o cafenea, și nu o să mă obosesc să-ți spun culoarea ei pentru că o știi deja. Am cam îmbrățișat cliche-ul ăsta legat de scriitori și cafenele, nu?

Așadar mă aflu într-o cafenea, cu telefonul și laptopul în față, scrumiera cu țigara aprinsă din care o să trag un fum cum o să termin propoziția asta care pare că nu se mai termină, un ceai de mentă și o floare albă. Gata, am tras fumul. Port o cămașă albă, o cravată neagră care îmi dă senzația că mereu trebuie aranjată și o vestă gri care se ridică de fiecare dată când mă pun mai confortabil în scaun. În fața mea e un bătrân care stă neclintit de o oră. În această oră nu a scos nici un cuvânt și e extrem de concentrat la ziarul lui. Probabil că e plin de noutăți mondene și bârfe legate de o aventură între un om bătrân de afaceri și vreun model care mai mult ca sigur și-a arătat sânii cel puțin o dată pe o televiziune națională. Dar presupun, pentru că nu am nici cea mai mică idee, și adevărul e că nu contează. Ceea ce contează e că e singur și își soarbe cafeaua încet și liniștit, probabil pentru a mai fura câteva minute disponibile în cafeneaua asta, ferit de conversații politicoase și plicticoase. Îl privesc. Îl privesc și tot ce pot să văd e un eu cu prea multe ierni în spate și o poveste pe care o să refuz să o spun. Încerc să-i văd ochii din spatele ochelarilor pătrați pentru a-mi da seama care e povestea lui. Are soția în spital? E văduv? Sau pur și simplu încearcă să scape de casă printr-o oră liniștită alături de o cafea și un ziar? Adevărul e că nu contează. Ceea ce contează e faptul că are o nevoie atât de mare de singurătate încât e dispus să plătească pentru ea. Iar pentru mine e perfect, pentru că nu scriu despre știri mondene. Nu scriu despre războaie și conspirații. Nu scriu despre istorie sau mitologie. Scriu despre natura umană și dramele pe care le conține. Iar adevărul e că n-o să găsești povești nespuse dar trădate de ochi la fel ca într-o cafenea, dimineața, într-o zi posomorâtă și rece de primăvară.

Reclame

Un gând despre „Sergiu Vonvea: Ai fi dispus să plătești pentru singurătate?

  1. Este asa de important sa invatam cum sa iubim timpul pe care il petrecem singuri,deoarece pana la urma exact ca acel bătrânel rămânem cu toții. Noi si un ziar.

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s