Sergiu Vonvea: Convorbiri cu conștiința

Gândesc, deci exist. – Descartes

Și noi ca oameni tindem spre nemurire. Spre imortalitate. Vrem să fim apreciați. Vrem să fim ținuți minte. Vrem să nu fim uitați. De ce? Datorită orgoliului nostru exagerat de uman? Datorită aroganței noastre ca ființe ce s-au auto-proclamat cele mai inteligente de pe o planetă prea mică ca să conteze, dintr-un sistem solar minuscul, dintr-o galaxie nesimnificativă amestecată alături de alte galaxii într-un univers care are o dimensiune de neconceput? De ce vrem lucruri? De ce avem dorință? De ce vrem mereu mai mult? Mulțumirea nu se află în genomul nostru? Dar de ce căutăm mereu dreptatea? Și o întrebare mai bună ar fi: Ce e dreptatea?

Prea multe întrebări ale căror răspunsuri probabil că nu le vom afla vreodată. Dar asta nu înseamnă că ne vom opri din căutat. Dacă se face prin ceva omenirea distinsă, e prin asta. Prin ambiție. Prin curiozitate. Prin iubirea față de cunoaștere. Prin filosofie.

Stau și mă întreb dacă sunt un om bun. Un om cu adevărat bun. Un om decent. Un om de care o ființă divină ar fi mândră că l-a creat. Dar de ce vreau ca cineva să fie mândru de mine? Probabil pentru că simt nevoia de acceptare. Simt nevoia să aflu dacă fac ceea ce trebuie. Dacă duc o viață corectă. Dacă fac alegerile bune în viață. Dar realizarea că n-o sa aflu asta niciodată îmi stă pe umeri ca un sac, încet, încet îndoindu-mi coloana vertebrală, îndoindu-mi convingerile și tăria de caracter. Și cred că încet, încet devin corupt de moralitatea din ziua de azi. De zona gri ce se pare că a început să acopere binele si răul, albul și negrul.

Iar asta mă face să mă întreb din nou: Sunt un om cu adevărat bun?

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s