Sergiu Vonvea: Scrisoare pentru cei care-mi vor moșteni numele

Am doar 21 de primăveri frumoase în spate, și tot atât de multe ierni grele. Dar dincolo de nopțile studențești pierdute, încețoșate de pahare și sesiuni, sentimente și dramă, concerte și cuvinte și muze… o dată cu trecerea anilor care încep să devină zile și acele zile care par că nu mai trec, încep să mă gândesc la ceva mai presus decât mine. La ceva mai mult decât ce vreau eu. La ceva mai presus de artă și de succes și faimă și femei. Încep să mă gândesc la o moștenire. La acel ceva ce va dăinui mai mult decât mine. Ceva ce ține de necunoscutul și prea temutul viitor.

Așa că scriu această scrisoare cu gândul la voi. Cei care-mi veți purta numele. Cel care-mi va duce numele mai departe, și cea care va fi bijuteria creației mele. Scriu această scrisoare gândindu-mă cum voi fi în stare să educ și să vă conduc în viață, având în vedere ca habar n-am cu ce se mănâncă. Cum aș putea să vă învăț ce înseamnă să fii un om bun, având în vedere că nu știu ce înseamnă asta. Cum aș putea să vă protejez și să vă învăț că există oameni răi, dar și cum să vă educ în așa fel încât să-i vedeți pe puținii oameni buni. Să vă înconjurați de ei.

Acum câțiva ani la majoratul meu, îmi amintesc atunci când am luat în mână primul din multele pahare care au fost ridicate în acea seară, și am închinat în cinstea voastră. Fie ca urmașii noștri să aibă mame frumoase și tați bogați. De atunci îmi erați în gând, și de atunci încerc să devin un om mai bun pentru voi.

Îți scriu ție, celui care-mi va duce numele mai departe, și sper din tot sufletul că-l vei duce cu mândrie, ca pe-un steag în miezul războiului care-i viața. Sper că vei iubi cu la fel de multă pasiune ca mine, și sper că voi reuși să te învăț ce înseamnă să fii bărbat într-o lume în care bărbații și-au pierdut definiția. Sper că femeia va fi pentru tine etalonul perfecțiunii pământene, și că le vei iubi cel puțin la fel de mult ca mine. Sper să fii fericit, și sper că vei arunca orgoliul și mândria care m-au bântuit. Iar atunci când vei veni la mine să-mi spui că ai găsit-o pe Ea, sper să ai dreptate, și sper că o vei face la fel de fericită ca pe mine când îmi vei spune pentru prima oară tată.

Îți scriu ție, celei care va moșteni frumusețea și inteligența mamei tale. Sper că voi știi cum să te protejez de viață și de toate palmele cu care te va mângâia pe parcursul ei. Sper că-ți vei găsi alinarea în ochii mei atunci când îți va fi frântă inima pentru prima oară, și sper că voi reuși să te învăț cum ar trebui să te trateze un bărbat. Sper că voi reuși să-ți arăt valoarea ta și că te voi învăța ce înseamnă modestia, pentru că asta a fost o lecție pe care eu n-am reușit să o învăț niciodată. Știu că la un moment dat vei plânge și brațele mele nu vor mai reuși să te aline. Dar sper că te voi învăța ce să nu accepți de la bărbații care te vor iubi și te vor dori pentru femeia care vei deveni.

Vreau să știți că în unele zile nu vă voi poza sau filma momentele prețioase, dar să știți că-mi voi da silința. Vor fi zile în care veți cădea și nu voi reuși să vă prind, dar să știți că am să încerc din răsputeri. Vor fi zile în care veți plânge și nimic din ce voi face nu vă va ajuta, dar vreau să știți că voi încerca cât voi mai avea aer în plămâni.

Vreau să știți că uneori voi fi mai dur, dar doar ca să vă învăț puțin despre amalgamul haotic și frumos care-i viața.

Am doar 21 de ani acum și habar n-am ce-i viața. Dar vreau să o cunosc cât mai bine ca atunci când ne vom întâlni toți trei cu ea, să vă pot face cunoștință.

Salutați-o pe mama voastră din partea mea, și vă rog să-i spuneți că abia am așteptat să o cunosc. Pentru că dacă am să-i spun eu, probabil că nu mă va crede.

 

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s